Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило перелік пріоритетних географічних зазначень, над реєстрацією яких працюватиме проект «Географічні зазначення в Україні», що фінансується Євросоюзом. Про це повідомила «Європейська правда».
@media (max-width: 640px) {
#mobileBrandingPlace1480397 {
min-height: 180px !important;
z-index: 9;
}
.simple_marketplace_news_list #mobileBranding1480397{
margin: 0!important;
}
.mobile-branding-wrapper {
min-height: 200px
}
}
Відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС, Україна зобов’язалася з 2026 року відмовитися від використання захищених географічних зазначень для продуктів українського виробництва.
Першими українськими продуктами з географічними зазначеннями (подано робочі назви) будуть:
вино – захищена назва походження «Шабський»;
вино – захищена назва походження «Ялпуг»;
сир – захищена назва походження «Гуцульська овеча бриндзя»;
кавун – захищена назва походження «Херсонський кавун»;
черешня – захищена назва походження «Мелітопольська черешня»;
мед – захищене географічне зазначення «Карпатський мед»;
вино – захищене географічне зазначення «Закарпаття»;
вино – захищене географічне зазначення «Білгород-Дністровський».
«Географічні зазначення в Україні» – фінансований Європейським Союзом проект, який реалізують протягом 2017-2020 років. Він покликаний допомогти Україні розробити систему позначення товарів із властивостями та репутацією, що зумовлені здебільшого місцем походження.
До слова, раніше українські виробники шампанського та коньяку погодилися змінити назву напою на вимогу ЄС.